Basis Honden Training

 

HondenopvangMet behulp van basistraining kan men een hond leren begrijpen wat er bedoeld wordt met “kom” (lopen), “zit” (op de grond stampen) en “blijf” (beweging zonder te lopen).

Ook wordt hen geleerd te begrijpen dat iemand hun speeltje kan afpakken, of dat een vreemde hun eten kan afpakken. Daarnaast worden honden getraind in het terugvinden van hun halsband, in het apporteren wanneer ze vallen en in het zitten en blijven of in het om mensen heen cirkelen om op verkenning te gaan.

De belonings- en bestraffingssystemen voor honden zijn meestal gebaseerd op de ideeën dat een hond, als soort, leider/volger relaties moet respecteren en dat een hond die geen sterke leiderschapspositie heeft, iets is dat moet worden vermeden.

Dezelfde ideeën gelden voor alle basistrainingen van gehoorzaamheid, zoals zit, kom, hak, blijf en af.

Het is ook heel belangrijk ervoor te zorgen dat een hond door het hele gezin wordt erkend en gerespecteerd, dit geldt vooral als u kinderen en andere honden in het gezin hebt.

Alle honden moeten in hun eerste levensjaar worden afgericht en er moet speciale aandacht worden besteed aan dit gebied. Routine is uiterst belangrijk en het is het beste ervoor te zorgen dat alle leden van het gezin dezelfde routine met de hond volgen.

Behalve ervoor te zorgen dat de hond zich bewust is van de routine, is het ook nodig een goede discipline met de hond te hebben.

Als een hond wordt toegestaan om te oefenen met het rennen over het gezin zal hij beetje bij beetje de weg kwijtraken en het gevoel krijgen dat hij de alpha-hond in de roedel is. De hond zal dan proberen om in de leidende positie te komen om te proberen zich meer te laten gelden en kan uiteindelijk agressief en dominant worden. Een hond die zichzelf toestaat om dit te doen tegen zijn familie is arrogant en denkt dat hij de lakens kan uitdelen. Het kan ook zijn dat de hond zich er niet van bewust is dat hij iets verkeerds doet en gewoon reageert op wat hij leuk en gepast vond.

Als je de hond dit laat doen en dan verwacht dat hij weet wat goed en kwaad is, dan help je hem gewoon om de alpha-hond in de roedel te worden.

Een hond is een veel beter schepsel wanneer hij doet wat onder de omstandigheden van hem wordt verlangd en daarvoor de verantwoordelijkheid op zich neemt. Als de hond geen sterke leider heeft, dan zal hij proberen de plaats van leider in te nemen. Dit zal terug komen om je te bijten.

Als een hond een sterke leider heeft, zal hij proberen zich te houden aan alles wat hij van de leider mag doen of niet mag doen. Als een hond wordt misbruikt of mishandeld, zal hij niet lang gelukkig zijn in die situatie. Onder normale omstandigheden zal een hond normaal reageren op een dergelijke mishandeling en zal hij er bij zijn mishandelaar geen twijfel over laten bestaan dat hij tot het einde toe onwrikbaar en loyaal zal zijn. Wanneer een mishandelde hond eindelijk in het reine komt met zijn of haar situatie en weer een mishandelde hond wordt, is dat een moment waard van verbazingwekkende genade die je je leven lang aan je hond hebt gegeven.

Wanneer u, als hondeneigenaar, de hond laat beslissen hoe hij zich wil gedragen en wat hij u in ruil daarvoor te bieden heeft, neemt u een grote verantwoordelijkheid op u. Het is bijna alsof je de rol van ouder op je neemt als het gaat om een mensenkind. U moet de regels die uw hond u verkoopt begeleiden, aanmoedigen en handhaven. Als die regels niet worden gehandhaafd, dan zal de hond het toch doen omdat hij weet dat hij niet gepakt zal worden.

Pas als de hond heeft laten zien dat hij de regels kent, kunt u er zeker van zijn dat hij u zal gehoorzamen en respecteren. Als u een gezonde, gelukkige, goed aangepaste hond wilt, moet u hem leiden, want dat is hoe hij wordt gefokt en getraind en wat voor soort leider hij zal worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.